A Panellakás specialitások:

 • A legkellemesebb specialitás, hogy a lakásfelújítás során a fűtéskorszerűsítés a radiátorcserében és a thermoszelep telepítésben ki is merül. Az így megtakarított milliós nagyságrendű költségeknek azért van helye egyéb helyen, pl. a világításra így többet költhetünk.
 • A szellőztetés is központilag megoldott problémák közt van általában. Így a penészesedés fel sem merül. (kivéve, ha valaki „okos” meg nem szüntette a szellőztető rendszer egyes elszívó elemeit. No, akkor van penész!
 • Igenám, de sok helyen tiltják, hogy a konyhai elszívót belekössük. Akkor bizony a betonpanelen új lyukat kell üssünk.
 • A panellakások külső nyílászárók cseréje már sok helyütt megtörtént. Majdnem előny, ha még nem, ugyanis akkor magunk dönthetünk milyen is lesz.
 • A belső nyílászárók, ajtók cseréjekor két utunk is lehet. A méretre gyártott ajtók helyett vehetünk ajtót akár az áruházakban is. Ezesetben a nyílásokat kell kissé átszabni.
 • A víz szerelés a panelbe kemény feladat, ha nem akarunk sufniszerű csöveket látni, betonkemény feladat. Belevágjuk a betonba.
 • A villany esetén azt a betonvágást kerüljük, amennyire csak lehet. Szegőlécekben és díszlécekben vezetjük a vezetékeket. Igényesebb esetekben az előterekben álmenyezeteket alakítunk ki, így a modern világítás mellett a menyezet betakarja a vezetékkötegeket.
 •  A falak festése gyakorta azzal kezdődik a panellakásban, hogy szedjük le a tapétákat. Akkor bizony többnyire a csupasz betonhoz jutunk. Azt bizony háromszor is kell glettelnünk, hogy mai festett felületeket tudjunk előállítani.
 • A kapcsolók és konnekrorok specialitása, hogy nem süllyesztett szerkezetűek, hogy ne kelljen a betonpanelekbe újabb lyukakat vágnunk.
 • Klíma. Ha valahova fontos a klíma, hát az a beton panel. A panellakás felújításakor legalább a helyét mindenképpen készítsük elő.

Nos, nekiláthatunk?

Akkor kezdjük a felméréssel és a költségvetés készítés elkezdésével.

Hívjon meg egy helyszíni szemlére. Róbert vagyok, telefonszám: 0630 68 00 444

Bármikor hívat, de az üzleti órákon kívül ritkán veszem fel. Akkor küldhet smst és emailt is, azzal egyben visszahívást kér, ha megadja a számát.

Minden felújítás költségvetéssel kell kezdődjön. Számok nélkül nem lehet dönteni semmiről.

Az első vázlat díjmentes. Már abból is sok mindent megtudhatunk. Hogy mennyi lesz a vége azt még nem.

Letölthető: példa-VÁZLAT

A helyszíni szemle és méricske után elkészítem a lakásának egy digitális 3 dimenziós modelljét. Ezen fogunk mérni, ezért fontos a főbb méretek ellenőrzése. A méretellenőrzésre 3d .pdf formátumban küldöm Önnek is a modellt, amin rajta vannak a főbb méretek.

A 3d .pdf több adatot tartalmaz mint a két dimenziós .pdf. Így a régi vagy nem alkalmas pdf olvasókban csak egy fehér oldalt látunk. Ha ezt a semmit látjuk, akkor újra olvassuk el az alábbiakat és ha valóban betartjuk megjelenik a lakásunk.

3d .pdf-et

 • 1. mindenképpen le kell tölteni a saját számítógépünkre.
 • 2. Adobe Readerbe olvassuk be.
 • 3. Alapesetben le van tiltva a 3d tartalom, azt a beállításokban engedélyezni kell.
 • Androidon és Iphonon is lehetséges megnézni, de ahhoz külön programot kell letölteni a Marketből. 3d pdf olvasóra keressünk.

Már a költség vázlathoz is kap mérőképeket. A mérőképeken sárgával kijelölt mennyiségeket ballra fent számszerűen látni. Így az excelben feltüntetett mennyiségek többsége mérőképekkel igazolt mennyiség. Utólag is megnézhető, egyes mennyiségekben mi is volt bekalkulálva.

« A 2 »

Nos, ha túl vagyunk a vázlaton, s komolyra fordul a dolog már az érdekel bennünket mennyi lesz  a vége, az excellen kell tovább dolgozzunk. Pontosítani, anyagokat összeírni. Hogy könnyebben menjen a munka, ez már fizetős feladat. Egy szakmunkás napszámát, húsz ezer Ft-ot kell utalnia, hogy folytassam az excel kidolgozását. Ha a terv megvalósul, ez az összeg visszajár.

Letölthető: Példa-excel.xls

Az excell érdekessége, minden mennyiség duplán szerepel. A kivitelezés során az aktuális fizetnivalót a megvalósult mennyiségekből képzi. De mellette ott maradnak a tervezett mennyiségek. Aktuális fizetni való alapját az elkészült munkák és a következő hétre szükséges anyagköltségek adják.

Még egy érdekesség, a kék oszlop. Az oszlop egyik oldalán a megvalósult, a másik oldalán a még hátra lévő tételek sorakoznak. Így lehet tudni, mennyi van még hátra.